Biography

A Village: Natural Light

Jag skriver till dig som ett fan och en god vän till Christian. Jag har varit det ända sedan 2002, då jag mötte honom i samband med att han släppte skivan ”Songs From A Two-room Chapel”. Sedan dess har jag tagit del av hans nya släpp, både som vän och fan. Dessa stunder har kommit att bli väldigt speciella för mig.

Jag satt i Christians kök i Malmö när han plockade upp en gitarr och spelade hela ”Faya” från början till slut. Jag satt i hans vardagsrum i Rynge när han spelade upp de slutgiltiga mixarna av ”I Saw Her From Here / I Saw Here From Her”. Han var hemma hos mig i Danmark när han spelade upp demos inför inspelningen av ”The Rough And Rynge”. När Christian köpte en gammal missionskyrka tog jag med min familj för att hälsa på precis innan han skulle börja spela in ”The Pitcher”. Jag gick runt i den stora kyrksalen och lyssnade till hur vackert det lät och det kändes betryggande att veta att det skulle komma att spelas in många album här. Själva överlämnadet av ”The Pitcher” blev väl lite mindre romantiskt, då jag fick den som en länk, men vad ska man göra. Det är moderna tider. Christian är ständigt ute på vägen och jag ständigt uppkopplad.

Jag har varit orolig att vi skulle glida isär musikaliskt och att dessa speciella stunder skulle tappa mening. Just därför är det med stor glädje jag berättar att den nya skivan är det bästa som gjorts.

Den är helt fantastiskt, förstår ni!! Jag har alltid hållit Christian högt, uppe där bland de stora. Och jag tycker detta album är det slutgiltiga beviset. Varsågoda.

"A Village: Natural Light" är ett album om att leva, älska och dö. När jag lyssnar på de här låtarna slås jag av att det är så oerhört viktigt att leva sitt liv. Ni vet, de sångerna som får en att vilja ställa sig upp, gå ut, söka, ge sig iväg? Detta är inget sådant album. Dessa låtar handlar om att stanna kvar och rida ut stormen. Skapa ditt eget liv. Omringa dig med bra människor, låt inte idioterna slå ner dig och gör det mesta av situationen. Kom ihåg att älska; titta på din partner. Älska hen. Älska hen till vansinne. Ta slagen, slå tillbaka, håll ut. Titta på dina barn. Du har gett dem liv. Älska dem och släpp dem fria.

Christian berättade för mig att han började jobba deltid på en kyrkogård i en liten by medan han skrev "A Village: Natural Light", för han ville ha det verkligaste jobbet som fanns och ville låta det blöda in i sångerna. Han ville göra något som verkligen lät som den byn, det mikrokosmos av liv och död han befann sig i just då.

Det får mig att tänka på det vackra i sorg och hur det är en oerhört viktig del av livet. Jag tänker på hur vi isolerar oss allt mer från varandra och hur det reducerar förekomsten av smärta. Om man inte älskar sörjer man inte heller. Men känslan jag får av att lyssna på dessa låtar är en blandning av genuin glädje, sorg och uppskattning.

"A Village: Natural Light" är inspelad i Christians hem, den gamla sörmländska missionskyrkan, av Ruben Engzell. De råa tagningarna har sedan mixats, ytterst personligt, av Craig Schumacher. Därefter skickades de vidare till JJ Golden för mastring.

I låten ”Riders in the rain” sjunger Christian "Please, forget me when I’m gone. I was never here”.

Lycka till med det, broder; den här skivan kommer leva för alltid.

Vänliga hälsningar,

Henry Toft

Augusti 2016

Århus, Danmark

Henry Toft