Articles and Reviews

Reviews

Christian Kjellvander - Faya

Arbetarbladet - 1999-01-01

Neil Young släppte nytt häromdagen. Kan för tillfället inte bry mig mindre.
Chrsitian Kjellvander släpper ju nytt om en vecka.
Han är sedan flera år en stor inspirationskälla för en uppsjö av svenska ledsna musiker med stora Neil Youngsamlingar, ett par skeva gitarrer och ett pinsamt behov av att yttra sig med ett munspel i munnen. Hur många halvblessyrer och slafsigt ihophafsade americanaskivor har vi inte tvingats lyssna på de tre senaste åren, i väntan på Konungens Återkomst?
Låt gå för att "Faya" inte innehåller lika många potentiella "hits" som "Songs from a two-room chapel" eller någon självklar rockrökare som på den gamla goda Loosegoatstiden.
"Fayas" styrka är elva genuint framförda låtar inlindade i ett tjockt fluffigt, småbränt sockerlager (Christian är Dan Sukers största sponsor). Det är lugnt och stillsamt, stundtals nästan vaggvisestämning. Christian har numera en ful ovana att plocka lite här och var av det mesta och det bästa och göra det till sitt. Till exempel gör han här en fantastisk duett med Nina Person (The Cardigans), lika självklar som om hon tillhörde hans privata instrumentarsenal.Andreas Wengelin

Andreas Wengelin | URL