Christian Kjellvander har vært en av de absolutte favorittene i grannelandet de siste årene. Hans to foregående album har vært sånne nær-årets-playlist i potensiale. Det lille som har «manglet» tikker pent inn på hans tredje album.
«I Saw Her From Here/ I Saw Here From Her» har den countryinspirerte singer/songwriter-magien som nesten har plassert han som en av Johnny Cash arvtagere sammen med Josh Ritter. Men dette har også blitt et betydelig album i sitt melankolske og mektige høstdrama av en slags popmagisk lidenskap. Å kunne si at Christian Kjellvander og Pål Angelskår i Minor Majority har blitt litt brødre i ånden er ingen overdrivelse. Og det bør gi denne sympatiske svensken et helt nytt publikum.
Christian Kjellvander har inntil nå vært en enkel artist å bli glad i. Han er et låtskrivertalent som nesten har stått ute på prærien og viftet med et helt batteri «stars & stripes». Det er på dette tredje albumet at ting begynner å bli litt mer komplisert - litt mer enn bare lovende, interessant og vakkert.
Med dette albumet kryper Kjellvander under huden på deg, enten du er født i Texas eller på Vinstra. Det handler om å ta ut mer dybde, å våge og bruke det dystre og mørkstemte sammen med singer/songwriter-egenskapene og det personlige uttrykket som nesten har vært litt beslektet med karer som Elliott Smith, Jeff Buckley og Rufus Wainwright. Det er ikke lenger musikk som forplikter et amerikansk statsborgerskap. Christian Kjellvander er blitt en mer universell artist og låtskriver der røttene like mye peker mot Everly Brothers, den personlige Springsteen som vi har hørt på de mer nakne albumene á la «Nebraska», samt de senere års Emmylou Harris og Minor Majority.
Ja, for her er det er vanskelig å bli av med følelsen av et slags Minor Majority goes americana - uten å være flåsete eller lettsindig. Dette er et album som inneholder mye inderlig og dyp melankoli som passer så godt til årstiden vi er inne i. Musikk å ta et dypdykk med. Mens rødvinsflaska sakte nærmer seg bunnen og de røde stearinlysene brenner ned.
«I Saw Her From Here/ I Saw Here From Her» har allerede fått sterke anmeldelser i hjemlandet, og det er kanskje ikke så rart. Et annet norsk band det er opplagt å sammenligne med er Midnight Choir, som i sin tid fikk god mottagelse hos svenske kritikere som fremhevet bandets personlighet og singer/songwriter-melankoli.
Men ulikt både Midnight Choir og Minor Majority sitter ridesporene fortsatt på støvlene til Christian Kjellvander. Han saler opp og har mer trøkk i et countryrockete format som nok blir mer forstått og verdsatt av nevnte Emmylou Harris og Steve Earle enn de mer europeiske inspirasjonskildene. Hele veien uten å miste den maskuline skjønnheten dette albumet har så mye av.
Dette er skjønnheten av alle de nevnte amerikanske ingredienser sett gjennom den ektefølte melankolien som Minor Majority har hatt så stor suksess med. Hør for eksempel duetten med Karla Therese Kjellvander på «While The Birches Weep». Eller den mer hardtsparkende elegansen i «Two Souls». Glem heller ikke den praktfulle majestetiske åpningen med «Poppies And Peonies» som har den klassiske Everly Brothers-sangfølelsen. Den uimotståelige dansen i countryrockens ånd slik den en gang ble definert av Gram Parsons på «The Road» bør også trekkes frem.
Det er med andre ord bare nytelse å grave frem på dette albumet. Ti låter som tilhører det dunkle høstmørkets uendelighet og tid for å sette seg ned og virkelig lytte - og føle.
Christian Kjellvander ligger godt an til å havne på årets spilleliste for denne anmelderen. Har du en rødvinsflaske så kommer jeg over med musikken. Men ikke før mørket faller på.
Karakter: 8 av 10
Johnny Andreassen | URL