Articles and Reviews

Reviews

Christian Kjellvander - Songs from a two-room chapel

Arbetarbladet

Malmöiten Christian Kjellvander är mest känd som den utmärkte sångaren och låtskrivaren i bandet Loosegoats. Med den gruppen som fortfarande lever har han gett ut fyra klart godkända plattor.
Det var dock med sidoprojektet Songs of Soil, tillsammans med sin bror, som han härom året verkligen manifesterade sin själfulla egenart i en mer folkbetonad stil. Och det är den linjen som han konsekvent fullföljer på den här soloplattan som andas väldigt mycket Nick Drake i lågmälda akustiska, mycket innerliga, mollstämt höstbetonade, regntunga, spår. Ett lyckokast är också stråkkvartetten Ebreliuskvartettens medverkan.

Christian Kjellvander hör definitivt till landets absolut bästa och mest närvarande sångare med en djup, mörk och innerlig stämma som gör att man hajar till och tänker; här är en kille som har något viktigt att berätta. Och sångerna är helt tydligt på allvar med seriöst anslagna texter och vackert utmejslade melodier som till en början kan tyckas lite likformiga, men som med ett antal spelningar växer i nyansrikedom och attraktionskraft. Och den stämningsmässiga homogeniteten i materialet är imponerande.

En smått fulländad höstplatta!

Sune Liljevall | URL