Articles and Reviews

Reviews

A Village: Natural light

Hymn - 2016-10-14

Jag har alltid varit djupt fascinerad av Christian Kjellvanders fantastiska röst och den musikalitet han besitter. Okej, inte alltid. Där kanske jag tog i. Men i alla fall sedan min bror praktisk taget sa åt mig att lyssna på musiken. Och sedan också drog med mig på en spelning på Katalin i Uppsala. Det här var redan på I saw Her From Here/From Her I Saw Her – tiden. Då var det låtar som ”Two Souls” och ”The Mourning Comes” som regerade. Två fullängdare har kommit sedan dess och nu släpper han A Village Natural Light.

Under inspelningarna arbetade Kjellvander på en kyrkogård i en liten by och hela skivan skulle spegla och låta som den lilla byn. Jobbet han hade skulle blöda in i låtarna. Texterna handlar om liv och död. Om att skapa sig ett liv, där man befinner sig. Musiken och arren känns mörka, men ändå med ett hopp som gnistrar i periferierna. Ljudbilden är långsam och djup i de flesta spår. Det blir nästan stillastående, men utan att bli ett störande moment. Tvärtom. Utmärkta exempel hittar jag i ”Shallow Sea” och ”Good Child”. Så hamnar jag i ”Midsummer (Red Dance)” eller ”Misanthrope River” och drivet kommer tillbaka. Balansen finns där som en röd tråd genom hela skivan.

Kjellvanders sång ramar in det på ett sätt som man inte kan annat än tycka om. Det är en skiva som berör om man tillåter sig att försvinna in i den. Att verkligen sätta sig ner och lyssna. För det förtjänar den, flera gånger om. Allt toppar, för mig, i ”Always With The Horses” som är hela 5.07 lång. Och det är nog så jag skulle tänka mig att en by låter. Just precis så.

Sofie Gustavsson | URL