Articles and Reviews

Magnifikt, Kjellvander

Länstidningen i Östersund - 1999-01-01

En man, två gitarrer och en röst som lämnar få oberörda.
I fredags och i lördags spelade skivaktuelle Christian Kjellvander för ett utsålt News i Östersund.

Ljusen fladdrade i kandelabern när Christian Kjellvander letade sig fram igenom den samlade publiken för att nå den lilla scenen i hörnet. Med ett leende påpekade han att det gick att känna vad alla där inne hade ätit till lunch.

- Jäkla rökförbud, sa han och skrattade innan de första tonerna av "Juanita" fann sin väg genom lokalen.

Sist Christian Kjellvander gästade länet var det i sällskap av ett band men den här turnén har han valt att göra ensam. Och efter fredagens spelning gjorde han klart för alla att det bara behövs en person för att trollbinda publiken. I alla fall majoriteten av den. Störande nog hade några mobiltelefonmarodörer hittat till News. Och de gjorde sitt bästa för att bryta stämningen. Skäms!

Lyckligtvis gick Christian Kjellvander segrande ur striden och de som var där fick en magnifik upplevelse. Singer-/songwritern bjöd på flera låtar från sitt kritikerrosade album "Faya". Ett album som tar upp rastlöshet, rotlöshet och otillfredsställelse. Känslor som kan vara stimulerande såväl som destruktiva. I centrum står pappan, som efter en tid av alkoholmissbruk, gick bort när Kjellvander var i 20-årsåldern.

Med jeansen uppvikta och ögonen slutna sjöng Kjellvander låtar som "Chose the City", "Drunken Hands", "Drag the Dirt in" och "Words in the Wires". Ödmjukt, i början nästan ursäktande, men hela tiden med en stark närvaro.

Efter några låtar slappnade han av och skämtade om en journalist han mött i Karlstad, klagade på mobilfolket och pratade om Nina Persson.

När ungefär halva spelningen återstod lade han ned sin akustiska gitarr och pluggade in förstärkaren. Men den mörka och stabila rösten var fortfarande ledstjärnan och den som trollband människorna i lokalen.

Höjdpunkten kom med den sista låten före extranumret; "Allelujah". Med hjälp av två mikrofoner skapade Kjellvander en andlöst vacker sång. Som elektriska stötar vandrade tonerna genom kroppen och gav upphov till en värme som räckte hela vägen hem.




Anna Lundin

Anna Lundin | URL