Articles and Reviews

Karlstad

Musiklandet

Så fel lokal till så rätt musik
I samma takt som gospel gör sitt intåg i popmusiken ökar låttitlar med ordet Halleluja. Även om Christian Kjellvander hör hemma i countrytraditionen så följer han låttitelvalet och den stora trenden att som låtskrivare och sångare göra en skiva utan sitt band.

Efter Loosegoats nu omtalade busskrock i Norge och beslutet att låta bandet vila fortsätter låtskrivaren, sångaren och gitarristen ur gruppen att utvecklas. I ett projekt med brodern Gustaf släppte Christian ett album under namnet Songs of soil förra året. Det albumet styrde stegen mot akustiska folksånger på väg mot soloalbumet "Songs from a two-room chapel" som har sin form i den intimare country-rock-traditionen.
Det blev ett litet steg närmare Loosegoats än Songs of soil musikaliskt men textmässigt har Kjellvander utvecklat ett allvar och en längtan som kommer från de innersta hörnen av hans eget tvårumskapell i Malmö.

Sina musikaliska rötter har han vårdat med omsorg i en musiktradition som blickar mycket bakåt och är väldigt amerikansk. Men han har ett äkthetsintyg från Seattle där den svenska familjen bodde många år, och där Christian växte upp med harmonierna och nostalgin hos Dolly Parton.
Med det i ryggen, fem gitarrer till hands på scenen, en mörk röst som för tankarna till Leonard Cohen och fyra musiker som kompar blir resultatet stort och vackert.

Den storheten förstod ungefär 25 personer denna kväll och det var för dem och bandet som Kjellvander spelade starka "Homeward rolling soldier" och "Oh night". Och för att en handfull applåderade igenkännande till "Paige" från Songs of soil-skivan så kom han åter ut två gånger på scenen och gav dem underbart lågmälda "Log at 25" och "Rid".

Så på grund av publiken och lokalen når konserten inte de stora höjder den kunnat. Kjellvander hade behövt mer hjälp med stämningen för att ge det där lilla extra. Jag drar mig inte ens för att hålla med den person ur publiken som sa att Christian Kjellvander kastar pärlor efter svin. Även om liknelsen låter hård så är det precis det scenario som utspelar sig på Arena denna kväll. Kjellvander och hans band gör allt rätt inför en publik vars tjatter låter lika mycket som bandet i de lugnare partierna. Arena är ett mycket otacksamt ställe att spela på för den eftertänksamma countrymusik Kjellvander har hittat fram till på sin solodebut.

Anna Sims 2002-11-23

| URL