Articles and Reviews

Premiär med Kjellvander på Gävles nya musikscen

Gefle Dagblad - 1999-01-01

Premiär med Kjellvander på Gävles nya musikscen


Nu ska det ske, en ny scen för livemusik tar plats i strålkastarljuset. Efter flera års letande och planerande slår Spelplats Gävle upp portarna och lämpligheten med förre Loosegoats-ledaren Christian Kjellvander som premiärartist lär knappast diskuteras.

Målet är att stärka Gävles profil som en rock- och popstad och en brygga på vägen dit är tänkt att gå från Folkteaterns gamla lokaler i Heffaklumpen. Den nya scenen ska tillgodose både lokala och externa aktörers behov.
I ett samarbete med produktionsbolaget Luger och Kultur & Fritid avlossar Spelplats Gävle startskottet i morgon kväll med inte mindre än fyra prima akter med singer/songwriter-prägel: Petter Söderberg från Chikan (som senare på kvällen håller releaseparty på Kafé Spegeln), Danny G Wilson från brödraduon engelska Grand Drive, svenska Hello Saferide och så huvudnumret Christian Kjellvander, ute på turné med Wilson som support.

GD Nöje nådde Kjellvander på telefon tidigare i veckan när han hade en fridag hemma i Malmö. Han berättade att han såg fram emot Gävlebesöket, även om det skulle bli en jobbig resa tur och retur eftersom en söndagsspelning på Kulturbolaget i hemstan också är inbokad.
- Ibland blir det litet tokigt med pusslandet av turnéplaner, men det är bara att gilla läget. Naturligtvis känner jag mig hedrad av att få vara först på en ny musikscen i Gävle. Riktigt först är jag ju inte eftersom både Hello Saferide och Danny G Wilson är med, två framträdanden som publiken absolut inte får missa.

Christian har spelat i Gävle förr, men den gången på konserthuset tillsammans med bland andra Nicolai Dunger. När han nu anländer är det med ett färskt CD-album i bagaget. "Faya" har fått lysande betyg i recensionsspalterna och konserten kommer att domineras av låtarna därifrån.
- Tiden räcker till att spela ett antal av mina äldre sånger också, påpekar han. Jag hoppas på en publiknära kontakt och att texterna ska nå fram ordentligt. För det handlar om historier hämtade ur verkliga livet, många självupplevda.
Det är inga muntra saker direkt. Rastlöshet, oro och rotlöshet - mycket relaterat till hans faders tragiska öde. En temaskiva där den fiktiva och självdestruktiva figuren Faya står i centrum. En driven och extremt företagsam man som misslyckades, tappade fokus, började dricka. Till slut lämnade han familjen och avled några år senare när Christian var i 20-årsåldern.
Lågmält rakt igenom och inte alls att jämföra med solodebuten "Songs From a Two-Room Chapel", som även den togs emot med idel superlativer.
- Den var mer explosiv och hade fler toppar och dalar. Till "Faya" kan man somna utan att någon gång bli väckt.

Christian Kjellvander gillar att vara "on the road" och efter en jul- och nyårspaus fortsätter turnerande. Han ska ut i Europa, först Tyskland-Österrike-Schweiz och senare under våren England och Frankrike, där det finns efterfrågan.
- Eftersom jag älskar det engelska språket kan jag jobba mycket även utomlands. Tio års vistelse i USA har satt sina spår.

Apropå språk, det hörs inte att du är skåning?
- Nej, mina ungdomsår i USA tog väl bort dialekten. dessutom kommer mina föräldrar från Stockholm respektive Linköping.
Christian Kjellvander har med sig fem man på scenen i morgon kväll och det är: Dan Englund - piano, orgel, Per Nordmark - trummor, Anders Tingsek - bas, sång, Tias Carlson - gitarr, sång, orgel och Daniel Frank - gitarr, sång.

Den australiske supportern Danny George Wilson är tidigare känd från Londonbaserade kritikerfavoriterna Grand Drive, där han tillsammans med sin bror Julian snickrade ihop stämsångspop som jämfördes med självaste Crowded House.
Nu har Grand Drive tagit time-out vilket skapat utrymme för solosatsningen. Debutplattan heter "The Famous Mad Mile", släpptes i Sverige i början av sommaren, och är inte helt olikt hans tidigare musik ihop med brodern.

Hello Saferide är lika med Östersund-födda singer/songwritern Annika Norlin. Så här kom hon på sitt artistnamn:
"Spelade in en låt till samlingsskivan Jeans & Summer 2 som hette Highschool Stalker, en fin visa om en Google-beroende flicka, ej olik mig själv, som spionerade på en kille och drack kaffe med hans mamma. Jag kallade mig för Hello Saferide efter taxiservicen i skolan jag gick på en gång i Willimantic i USA, den värsta heroinstaden. Man fick inte gå ut ensam om kvällarna, för att få komma till Wal-Mart och köpa chips fick man ringa till Saferide och då svarade chauffören, en kille som hette James som läspade alldeles enormt mycket: - Hello Safelide!"
Hon har inget emot att hennes platta ska uppfattas som att Evan Dando och Dolly Parton och Mamas N Papas och Tom Waits och Camera Obscura kollar på ett avsnitt av "Seinfeld".
Den första låten från den skivan heter "My Best Friend" har snurrat flitigt på radiostationernas skivtallrikar. I morgon kan ni få höra den live.
CHRISTIAN KJELLVANDER
Hello Saferide/Danny G Wilson/
Petter Söderberg
Heffaklumpen, Gävle
Lördag 3 december

Stefan Andersson

Stefan Andersson | URL