Med inspiration från det svenska livsbejakandet gör Christian Kjellvander solodebut med amerikainfluerade countrytoner. På lördag ger den forne sångaren i Loosegoats konsert på Rockborgen.Christian Kjellvander är mest känd som sångare, låtskrivare och gitarrist i Skånebandet Loosegoats, och inte som artist under eget namn. Men nu, efter tio år i bandkonstellationer däribland Loosegoats och Songs of Soil, väljer han att göra solodebut.
- Det fanns flera anledningar till att det blev just nu. Jag har spelat i band i flera år och man tröttnar på det efter ett tag, säger han.Loosegoats har under de fem år de spelat tillsammans släppt fyra skivor. Redan den tredje, Plains, plateaus and mountains hade Kjellvander tänkt sig som ett soloalbum till sig själv.
- Men det är ju så när man spelar i ett band, man vill ju dela med sig.
Hans solodebut, Songs from a two room chapel landade i butik för ett par veckor sedan. Kjellvander vill själv beskriva det som ett album att kliva in i.
- Jag vill att man ska kunna försvinna in i det. Det ska vara som att gå in i en värld man inte känner till.
Albumet har överlag fått bra kritik men Kjellvander vill inte påstå att han är till fullo nöjd med resultatet. Han är otroligt självkritisk, säger han själv.
- Jag tycker att det låter bra, det är nära så som jag ville att det skulle bli men jag tror aldrig att man bli helt nöjd. Det vore helt absurt. Man ska ta det man gör på allvar, men inte sig själv, säger han med ödmjukhet i rösten.
Kjellvanders egna musik skiljer sig inte speciellt mycket från Loosegoats toner, vilket inte är så förvånande eftersom han har skrivit även deras bitar.
- När man spelar i ett band vill man att alla ska tycka att det är bra. Då måste man till viss del ge vika inom sig, även om jag har varit med på allt som vi har gjort. Nu kan jag själv välja musiker som jag tycker passar till varje låt.
När Christian var sex år flyttade hans familj till USA där de stannade kvar i tio år. Även om han inte tycker sig vara direkt inspirerad av landet menar han att det är där som hans referensramar har skapats.
- En uppväxt är en uppväxt var den än är. Jag kan utan att ljuga referera till Highway 61 så det finns väl en ton av amerikanskhet i det jag gör. Men som låtskrivare påverkas jag mer av Sverige. I övrigt tycker jag att USA är ett ganska äckligt land.
Med äckligt menar han den politik som förs i landet och hur välfärd tecknas.
- Man ska inte tro att man kan flytta till USA som ung konstnär och tro att det löser. Det finns bara inte.
Av svenska ting inspireras han av vad han kallar det svenska livsbejakandet och vad han menar är ett svenskt sätt att tänka. Och det är på det sättet han lyckas att förena det svenska med det amerikanska.
- Det svenska livsbejakandet påminner om de livsöden som skildras i gamla folk- och countrylåtar från USA.
Borås Tidning | URL